Biblical Hermeneutics
Section One
Section Two
Section Three
Section Four

Covenant Community School of Biblical Studies 

Examination for



1). Apostolic hermeneutics created a false blend of spiritual and literal methodology.


2). Jesus Christ is the central focus of all scripture


3). During the Reformation the Bible was withheld from the general public.


4). The allegorical method has its roots in Greek philosophy.


5). Comparative evaluation involves the use of commentaries.

TRUE         FALSE

6). The Christological filter clearly distinguishes between that which is of the flesh or ones intellectual ability, from that which of a spiritual nature.

TRUE          FALSE

7). God rarely communicates His will or intentions for our spiritual development and life through the physical, tangible and/or natural elements of His creation.

TRUE           FALSE

8). We should always allow the Scripture to interpret itself first.

TRUE           FALSE

9). The natural potential for loss comes when the chapters and verses are numbered.

TRUE            FALSE

10). II Peter 1:17-21 deals with our rights of personal interpretation of scripture.

TRUE              FALSE

11). The filter of two witnesses helps place value on a text in Scripture

TRUE               FALSE

12). The promotion of the mystical method is "The only important meaning is what scripture speaks to me".

TRUE               FALSE

13). Desiring to interpret a word, phrase or verse without the environment of surrounding and connected scripture will often be

a). beneficial

b). time consuming

c). misleading

d). none of the above

14). A concordance and Greek and Hebrew dictionaries will help us understand

a). where a certain passage is found

b). our rights of interpretation

c). biblical culture

d. none of the above

15). Prayerful consideration is an important part of

a). comparative evaluation

b). the rationalistic method

c). eschatological studies

d). practical interpretive techniques

16). The word hermeneutic defined is the science of

a). interpreting

b). studying

c). omniscience

d). neo classic theology

17). The cultural setting and the sociological issues surrounding a particular text may be helpful in understanding the

a). basics in Greek and Hebrew

b). primary meaning

c). theological explanation

d). both b & c

18). Scriptural support for the rights of interpreting Gods word are found in

a). 2 Peter 1:17-21

b). 2 Corinthians 13:1

c). John 1:1-14

d). none of the above

19). References to the plural witness filter are also found in the

a). Nicene Creed

b). Hebrew dictionary

c). Old Testament

d). all of the above

20). II Timothy 3:16 & 17 describe the quality of Gods Word as

a). perfect

b). beneficial

c). inspired

d). all of the above


Click here to take another course.

Covenant Community School of Biblical Studies
P.O. Box 750491 
Dayton, Ohio   45475-0491