Home | Examination
General Science 101


To take this examination, please print the examination. Then select the correct answers and mail the results to Central Institute of Theological Studies at the address below. You may also choose to send your examination results in with all of the other examinations in your chosen certificate program.   

General Science 101 Examination


1). The study of things outside the earth’s atmosphere.

a). geology   b). astronomy   c). astrology    d). ecology


2). Amphibious life forms generally exist

a). in the water  b). on dry land    c). both a & b    d). none of these


3). An amino acid that contains carbon and hydrogen.

a). bacteria   b). calcium   c). ginseng     d). protein


4). Cardiology is the science and study of 

a). the liver     b). the heart     c). the pancreas      d). none of these


5). A surgical procedure to replace an unhealthy organ of the body with a healthy one

a). transplant   b). incision     c). injection     d). none of these 


6). The study of rock formations is part of

a). numerology  b). hibernation  c).  ecology   d). geology


7). This is a necessary element for the human body

a). aluminum  b). ginger   c). carbon   d). none of these


8).  This is a basic element

a). copper  b). paper  c). hair  d). steel


9). The general science study of life forms is

a). theology     b). neonatology   c). geology   d). biology


10). The following is not a species of tree

a). Ash      b). Acre     c). Oak    d). birch   


11). Felines do not have a collar bone

a). True   b). False


12). Penguins use a process called photosynthesis to make and store food and energy

a). True   b). False


13). Bacteria are multiple celled living organisms

a). True   b). False


14). Viruses cannot be eliminated with antibiotics

a). True   b). False


15). Genes from our parents are responsible for hair and eye color.

a). True   b). False


16). The study of prehistoric life and/or geologic forms

a). Iconology   b). Paleontology   c). Meteorology    d). Ecology  


17). Which of these is not a life science

a). botany  b). zoology   c). medicine  d). meteorology


18). A cytologist is someone who studies

a). rocks     b). thoughts   c).plants     d). none of these 


19). A solid inorganic non living substance

a). mineral    b). water   c). oxygen   d). all of these 


20). An epidemiologist is involved in researching

a). various epidems   b). tress and shrubs c). diseases   d). fresh water fish


21). The atomic number for uranium is

a). 23   b). 31  c). 92   d). none of these


22). Homeopathic treatments for various illnesses generally come from

a). raw fish    b). red meats  c). ashes   d). plants and herbs 


23). The Stonefish found in the waters around Australia

a). is not alive    b). is a microscopic fish   c). can be fatal to humans  d). none of these  


24).These make voluntary and involuntary movement of the human body possible 

a). nerves     b). muscles    c). blood vessels   d). none of these


25). The viscera is made up of

a). 10 human organs  b). 6 planetary systems  c). primarily sea salt   d). none of these 


Click here to return to Central Institute of Theological Studies home page

Central Institute of Theological Studies
P.O. Box 750491
Dayton, Ohio    45475